Moda, Tendencias, Estilos. Compras y experiencias en la red

[Opinió] La necessitat d’una moda més sostenible

La moda és la segona indústria més contaminant del món, després de l’aviació i, no obstant això, continua creixent com a conseqüència de la coneguda “moda ràpida”, basada en la fabricació barata, el consum freqüent i l’utilització de peces de roba de curta duració. Principalment potenciat pels dos gegants Inditex i H&M. En concret aquest sector produeix més de 92 milions de tonelades de desfets i consumeix al voltant d’1’5 bilions de tonelades d’aigua a l’any. Així ho recull una revisió d’estudis de la Universitat d’Aalto (Finlandia) i publicada a la revista Nature Reviews Earth & Environment

Al treball, l’equip d’investigació ha identificat els impactes ambientals de la cadena de subministrament de la moda, des de la producció fins el consum, centrant-se en l’utilització de l’aigua, la contaminació química, les emissions de CO2 i els residus tèxtils. ≪La producció de fibres causa enormes problemes mediambientals als països de producció de baix cost≫, explica SINC Kirsi Niinimäki, investigadora de la universitat finlandesa i primera autora de la investigació. A més, continua: ≪S’utilitzen productes químics nocius i tòxics i les aigües residuals no es purifiquen adequadament≫. 

Aquestos impactes ressalten la necessitat de canvis substancials a la indústria. Hem de crear un nou escenari en el que apareix un negoci de moda sostenible basat en una producció industrial de millor qualitat, segura i neta, però també en una menor producció en general i en una forma totalment nova de fer benefici evitant el model lineal, insisteix. Per això, Kirsi Niinimäki proposa l’economia circular ja que aquesta obliga a utilitzar els residus tèxtils com una nova matèria prima per la indústria tèxtil amb la tecnologia de reciclatge avançat. 

Els canvis requereixen de la creativitat i col·laboració entre dissenyadors i fabricants. Ja s’han començat a llençar iniciatives per tal de canviar el model de la indústria, com per exemple l’aparició d’aplicacions mòbils d’alquiler de roba. A més, H&M, empresa que fomenta el fast fashion, ha anunciat que reduirà la seua producció d’aci a cinc anys en un 60%. I no només això, sinó que les empreses de moda més reconegudes a nivell mundial s’estan plantejant, propiciat per la Covid-19, de quina manera adaptar les desfilades de cara al futur. 

Mentrestant, els consumidors poden ajudar comprant roba de segona mà o amb materials reciclats i afavorir la qualitat en vegada de la quantitat. Així podran ajudar a fer realitat aquest canvi. De la mateixa s’ha d’invertir més en una millor qualitat, major disseny però sobretot la producció local. Hem de posar tots un granet d’arena per, d’una banda, aconseguir aquesta reinvenció en una de les indústries més contaminants i, d’altra banda, ajudar a frenar el canvi climàtic.

Àngela Sánchez, València

Relacionado