Moda, Tendencias, Estilos. Compras y experiencias en la red

Inditex i el seu imperi

Fast Fashion. Moda ràpida. Es tracta d’una estratègia del mon de la moda que recrea tendències que son presentades a les Fashions Weeks de marques de luxe, manufacturant diferents estils molt ràpid i a un baix preu per a que els consumidors tinguin l’oportunitat de vestir amb les tendències d’última hora, a un preu accessible.  Ens centrarem en una marca de ‘’low cost’’ es a dir, de ‘’baix preu’’ que tendeix a utilitzar aquest terme en les seves col·leccions de roba. 

Estem parlant de la marca Zara, una de les firmes més importants a escala mundial, amb 600 botigues físiques en 48 països. Fundat per Amancio Ortega, que ha passat a convertir-se en un dels homes més rics d’Espanya, segons la revista Forbes. Aquest fenomen està conquistant el mon i el mon dels joves, fent accessible les tendències a tot el mon.  En l’any 2018 la multinacional va generar unes ventes de 26.145 milions d’euros i un Ebitda de 5.457 milions d’euros.             

Les ventes internacionals van representar el 82,6% de la seva facturació l’any 2018. Europa es clarament el principal focus de l’empresa amb un 47’4% seguida d’Amèrica, amb un 15,4%. Els seus dissenys es produeixen a gran velocitat. La producció es realitza a baixa demanda i cada setmana hi ha nous models en les seves botigues. 

Una de les claus d’èxit de la marca Zara es registrar les tendències dels grans dissenyadors i de marques de luxe quan apareixen les seves col·leccions i d’immediat creen imitacions.  Zara no crea dos col·leccions o més col·leccions al any. Per exemple hi ha marques que cada temporada de l’any creen diferents estils o tendències; ja sigui la temporada primavera/estiu o tardo/hivern. En canvi, Zara, canvia les seves col·leccions depenen als gustos dels seus consumidors o de les noves incorporacions que trobem en la industria de la moda. Cada dos setmanes la marca presenta els seus nous canvis en els seus establiments.  Per tant, Zara es col·loca just entre la passarel·la, la moda com art, les tendències de la industria i  els gustos dels seus consumidors amb un preu ‘’low cost’’. 

El que fa també aquesta marca quant algun estil està en tendència, es produir el producte i  col·locar-la en les seves botigues. Si molta gent compra aquest nou producte o s’esgota i agrada als consumidors, al cap de dues setmanes hi haurà nous dissenys relacionats amb aquet producte, ja que es veu que la tendència agrada i es porta. Com es el cas, la tendència de la roba animal print (dissenys amb estampat animal) de la temporada tardor/hivern 2018/2019, on Zara va se un dels primers establiments en col·locar aquesta tendència. 

A més a més, la marca també aposta pels ‘’influencers’’, on ocupen el feed de la xarxa social Instagram amb looks de les noves col·leccions i noves novetats de la marca, adaptades al seu estil personal. D’aquesta manera milions de seguidors segueixen els seus passos. 

Tenim de fe referencia a la vegada a un dels punts negatius de la multinacional. La procedència de la roba dins d’aquest mon de roba ràpida. La majoria de marques per crear roba amb gran quantitat i a un baix preu, els seus empleats son de procedència estrangera. Sobretot en països molt pobres com Turquía, Mexic, Bangladesh, India, China, Indonesia.. Amb l’objectiu de mantenir els costos el més baix possible i maximitzar els beneficis. El 85% dels treballadors son dones.  Però pel que fa a la marca Zara s’estima que un 49% de la producció es realitza entre Espanya i Portugal, un 35% es fabrica a Asia, el 14% entre Europa i Africa i un 2% en altres països. Realment, m’ha sorprès que abans de distribuir tots els seus dissenys fabricats en aquets països, sempre passen per Espanya i des d’aquí es distribueixen al seus establiments. 

Per tant, la marca Zara sí que utilitza treballadors de països estrangers per obtenir més econòmic els seus dissenys però també un 49% de la producció es realitza al mateix país d’origen i Portugal. 

Pel que fa als establiments de Zara, tot està calculat al gust dels consumidors de la marca. Els aparadors, es canvien cada dos setmanes i son els mateixos, és a dir, el mateix estil a tot el mon. Per tant la estratègia de comunicació de la marca crea una aproximació de la empremta al consumidor. 

I per tancar l’anàlisi, parlem d’una mica sobre l’antònim de moda ràpida que seria moda sostenible. Son molts els dissenyadors, models i famosos que utilitzen al seu dia a dia la moda sostenible, entre ells podem destacar Stella McCartney o la model Cara Delevigne. La idea de moda sostenible es crear un producte elaborat considerant l’impacte ambiental i social que pot tenir en el cicle de la vida. 

Wallapop va reunir divendres 11 d’octubre en el Museu del Traje de Madrid a figures claus del mon de la moda com la dissenyadora María Escoté,  discutint sobre el futur de la industria en el col·loqui de ‘’Moda Sostenible’’, presentat per la periodista Raquel Sánchez Silva, amb la principal reflexió sobre la manera de consumir moda en la nostra societat del ‘’fast fashion’’. 

En paraules de la dissenyadora catalana: “Este año decidí que solo iba a hacer proyectos que me llenasen y me apeteciesen. Lo necesitaba para reconectar con mi profesión y volver a amarla. Cuando me llamó wallapop, decidimos que íbamos a hacer un ejercicio de creatividad y transformación absoluto. Ellos me dieron la clave de una nueva forma de trabajar: “reciclaje”. Es justo lo que necesitaba, es de los trabajos más bonitos que he hecho en mi carrera’’.

“Actualmente hay una tendencia hacia un consumo más responsable, consciente y sostenible. Lo exige toda la sociedad y también las nuevas generaciones, no hay más que ver el fenómeno Greta Thunberg. Esta revolución es algo que forma parte del ADN de wallapop. En lo que respecta al consumo de moda, queremos redefinir el concepto de la palabra estrenar: que no signifique ponerte algo que no ha sido utilizado antes, si no ponerte algo por primera vez” comentava Edurne de Oteiza, directora de operacions i màrqueting de wallapop. 

La marca Zara per exemple s’ha unit a la moda ‘’animal friendly’’, que consisteix en no fabricar cap teixit de procedència d’animal sacrificat. 

¿Considereu que mica en mica la indústria de la moda farà més millores per un mon més sostenible i ecològic? ¿O anirà empitjorant?

Relacionado